Menu

Kom igång med innebandy

Gillar du att röra på dig finns det få sporter som slår innebandy. Det är en spännande lagsport som spelas inomhus, precis som namnet antyder. I varje lag ingår 5 utespelare och en målvakt. Sporten har också fria byten som i ishockey. Därför är tempot ganska högt i innebandy och man behöver inte hushålla lika mycket med krafterna som i till exempel fotboll.

En av Sveriges största lagsporter

Sett till antalet deltagare är innebandy en av Sveriges absolut största sporter. Endast fotboll och futsal är större. Räknar man in korpverksamhet, företagsarrangemang, kompisgäng, skolverksamhet m.m så blir innebandyn ännu större. Vad som gjort sporten så populär är antagligen att du inte behöver särskilt mycket utrusning. Egentligen behövs bara träningskläder och en innebandyklubba. Med en printer kan man skaffa eget tryck och fästa på sin klubba eller kanske ta fram ett snyggt klubbemblem till sitt eget innebandylag.

Rent historiskt började innebandyn ta fart under 1960-talet. Då höll inte plastklubborna och bollarna särskilt god kvalitet, men de som spelade insåg snabbt potentialen i sporten. Bland annat användes innebandy som uppvärmning inför ordinarie träning av andra sporter. På 1970-talet började innebandyn organiseras och förvandlas till en professionell sport. Riktiga innebandyklubbar formades och snart fick sporten också sitt eget SM. 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet. Senare började sporten spridas över världen. Den har fått fäste främst i Sverige, Finland, Schweiz, Tjeckien och Norge. På engelska kallas innebandy för “floorball”. Första VM gick av stapeln i Sverige 1996 och inför ett fullsatt Globen så vann Sverige över Finland med siffrorna 5-0. Just Sverige och Finland har dominerat sporten internationellt sett.

Hur du kommer igång

Många svenskar har säkert spelat innebandy under skolidrotten och redan då brukar man märka om man tycker om sporten eller ej. De som har känsliga handleder och är skickliga på bollsporter brukar klara sig bra i innebandy. Dock är sporten även perfekt bara för att röra på sig och få lite välbehövlig motion. Du väljer själv vilken nivå du vill lägga dig på. Innebandy är såpass stort att det finns innebandyklubbar i alla större orter. Yngre spelare som har talang och motivation kan satsa på att bli proffs, medan den som kommit upp i åren kan spela i lägre divisioner eller i Korpen.

Vill du komma igång är det alltså bara att kontakta en innebandyklubb på din ort. Annars är ett alternativ att bara hyra en innebandyhall och spela med ett lokalt kompisgäng. Många som spelar ishockey eller fotboll väljer också att hålla igång med bland annat innebandy under vintern. Ett annat tips är att starta upp med innebandy på företaget. Likt i bland annat squash och tennis går det bra att spela innebandy långt upp i åren och det är ett bra sätt att motionera. Satsa även på en innebandyklubba av hög kvalitet. De tillverkas normalt av komposit och kolfibermaterial, men kvalitetsskillnaden är stor mellan dyra och billiga klubbor. Något dyrare innebandyklubbar har ofta bättre egenskaper och håller längre.