Menu

Välj rätt innebandyklubba

En av anledningarna till att innebandy är en populär sport är sannolikt att den är lätt att börja med, eftersom man inte behöver så mycket utrustning – faktum är att innebandyklubban i princip är den enda utrustningen en spelare har (förutom bollen, så klart). Det gör det dock desto viktigare att man väljer rätt klubba.

En sak man måste överväga när man väljer klubba är vilken spelstil man har, eftersom detta påverkar valet av blad. Om man tycker om att skjuta skott på mål ofta behöver man till exempel ett skålat blad, medan en spelare som oftare håller sig mitt i smeten för att passa bollen vidare behöver ett större, rakare blad.

En aspekt av klubban som man får prova sig fram till är dess vikt. Även om alla innebandyklubbor är lätta, finns det fortfarande variationer i vikten. I detta fall handlar det mest om personlig preferens, snarare än om tekniska skillnader. Längden på klubban är också något som styrs av personlig preferens, även om det finns en tumregel som säger att klubban när du ställer den framför dig ska sluta som kortast vid din navel, och som högst en decimeter ovanför naveln.

Ytterligare en aspekt av skaftet att ta ställning till är vilken flexgrad man vill ha, det vill säga hur styvt eller mjukt skaftet ska vara. Ett hårdare skaft passar spelare som gör hårda skott och använder sig mest av kraft, medan ett mjukare skaft passar en mer teknisk spelare.

Något annat som självklart påverkar valet av klubba är priset. För en nybörjare räcker det sannolikt med någon av de billigaste klubborna för ett par hundralappar, men de dyrare, mer avancerade klubborna kan kosta uppemot en dryg tusenlapp. Skulle man behöva en ekonomisk boost för att kunna köpa den klubba som känns rätt, kan en lösning vara att ta ett smslån från till exempel Mobillan.se. Då kan man sedan betala tillbaka lånet bit för bit medan man stilar på planen med sin nya klubba.