Menu

Att ägna sig åt innebandy

Innebandy är en populär sport i Sverige och faktum är att vårt land har tagit hem flest titlar genom åren. Sporten är relativt ung, i alla fall om en jämförelse görs med till exempel ishockey, som har många likheter med innebandy. Det svenska innebandyförbundet skapades år 1981 och efter det har sporten vuxit lavinartat i Sverige.

Sverige var en dominerande kraft där många landslagsfinaler spelades mot våra grannar Finland. Både Sverige och Finland har gynnats av dessa bataljer och gjort sporten än mer populär i norden. För i det stora hela så behövs det lite motstånd för att utvecklas och ge det där lilla extra och det uppdagades oftast i finaler mot Finland. Idag är Sverige fortfarande det mest dominerande nationen på både herr och damsidan med överlägset flest medaljer genom historien. Finland anses idag fortfarande som tvåa genom historien. Utöver Sverige och Finland har andra länder tagit till kampen om medaljerna de senaste åren och gett innebandyn en knuff åt rätt inriktning. Med en mer konkurrenskraftig sport där fler länder är med i matchen kommer även intresset att öka med fler ögon som tittar på sporten. Ökad intresse leder också till fler alternativ för spelare, exempelvis att kunna knyta till sig bättre kontrakt och få en möjlighet att livnära sig på sporten. Idag ser vi länder som Tjeckien, Schweiz samt Norge som är med och fightas om medaljerna under de stora mästerskapen.

VM inom sporten innebandy

Innebandy VM spela vartannat år och är uppdelade med att herrarna spelar jämnt år medan damerna spelar ojämnt år. Med detta system ges det möjlighet för både herrar och damer att få vara med i rampljuset. Under ett innebandy VM är det 16 nationer som slåss om medaljerna. Sverige är den nationen som ligger etta i VMs medaljlista genom tiderna. Efterföljande nationer är Finland tvåa, Schweiz trea, Tjeckien fyra och Norge femma.