Menu

Innebandy

Innebandy är en sport på uppåtgående. Det är en populär sport att spela på idrottslektioner i skolan, på raster eller bara stå och passa lite på garageuppfarten. Många barn har ett innebandymål stående på gården och det är en populär sport även att spela i lite mer organiserad form i klubb eller lag. I Sverige är det svenska innebandyförbundet som organiserar de högre ligorna. Innebandy som sport är en relativt ung sport som inte tog fart på allvar förens på 1970-talet, då det första seriespelet startade. Sala IBK, som bildades 1979 var Sveriges första innebandyklubb.

Sporten går ut på att två lag med fem utespelare och en målvakt vardera, med hjälp av plastklubbor, helt enkelt ska försöka göra mål på varandra. Utöver detta finns det många andra regler som de som spelar match måste förhålla sig till. Till exempel får man inte ha klubban över midjehöjd, passa till någon med hjälp av foten eller flytta på målburen. Men dessa regler är såklart bara bindande om man spelar i organiserade matcher. För innebandy är en fantastisk sport att utöva även utanför de organiserade matchernas värld. Den spelas som sagt mycket inom skolvärlden, men är också ett roligt alternativ för till exempel om man ska ha en baby shower, en möhippa eller en svensexa.

Den svenska innebandyns högsta serie heter Superligan för herrar, samt Superligan för damer. I superligan både för herrar och för damer ingår det 14 lag. De åtta lag som placerar sig bäst går vidare från grundserien till ett slutspel, medan de två som hamnar längst ner i tabellen åker ner i den lägre divisionen.

Det lag på herrsidan som har tagit flest segrar i den svenska ligan är Storvreta IBK, som har sex vinster. Tätt efter på fem segrar kommer IBK Lockerud och IBF Falun med fyra segrar.

Internationellt anordnas vartannat år VM i innebandy för herrar, och vartannat år för damer. På herrsidan är Sverige det lag med klart flest segrar, hela åtta guldmedaljer har man fått sedan VM började spelas år 1996. Det lag med näst flest vinster är Finland med fyra guld. Utöver dessa båda nationer är det inget annat lag som har lyckats ta hem segern i ett innebandyvärldsmästerskap för herrar.

På damsidan har även där Sverige åtta guldmedaljer, medans Finland på andra plats i medaljligan har två. Men här har även Schweiz lyckats blanda sig i striden och lyckats ta hem ett guld. År 2019 går världsmästerskapet i innebandy för damer i Schweiz och så återstår det att se om Sverige lyckas försvara sitt guld från 2017.

Innebandy är en fantastisk sport som alla kan delta i utifrån sina egna förutsättningar. Man kan både spela i lag på den högsta nivån, samtidigt som man kan stå och bolla lite på garageuppfarten.