Menu

Några regler för innebandy

Innebandy kom till Sverige på slutet av 1960-talet och blev snabbt en mycket uppskattad sport och är än i dag. De flesta känner säkert till sporten och har minnen av den från skolgymnastiken men populärt är också att fortsätta med den längre upp i åldrarna, exempelvis med ett kompislag via idrottsföreningen Korpen. Även andra idrottsföreningar anordnar träning i bandy och tävlingar. För mer information, sök på ditt lokala idrottsförbund. I de flesta idrottsföreningar blandas alla olika åldrar, alla med en kärlek för sport och aktivitet. Kanske har du koll på vilka som tagit flest guld i innebandy i Sverige men om inte så håller IBF Falun hela sju SM-guld, inte illa.

Regler i innebandy

Vilka regler som finns i innebandy kan vara desto krångligare för en oinvigd och några av de ska här benas ut. Får spelarna komma nära målet, hur högt får klubban vara i luften och hur länge pågår egentligen en match? Fortsätt läs!

Nej, spelarna får inte komma hur nära målet som helst. Runtom målvakten finns 1 x 25 meter där spelarna inte får komma innanför utan det leder till att det blir ett så kallat frislag för det andra laget. Något som inte heller får förekomma under en match är tobak, även om den sitter under läppen. Efter match går det dock bra med tobaksfritt snus. Tobaksfritt snus passar även bättre till ett hälsosamt och aktivt liv och det är en vinst om du kan lägga bort tobaken. Utöver att vara ett alternativ istället för cigaretter som man vet orsakar sjukdomar som kol och cancer men även efter bara en tid som rökare även dålig kondition så märker du ingen skillnad på flåset på bandyträningen med tobaksfritt snus. Tobaksfritt snus har också den egenskapen att den inte påverkar din munhälsa negativt och du behåller dina tänder vita.

Frislag

Klubban får enbart vara under knähöjd annars innebär det återigen ett frislag för det andra laget. Andra händelser på plan som medför frislag är kroppskontakt som inte är av det lätta slaget, slag med klubba, om man håller över motståndarens klubba, målvakt som sparkar bollen över sargen, om målvakten håller bollen mer än tre sekunder, passning mellan målvakt och spelare som bedöms vara medveten och om man uppehåller sig för lång tid utanför sargen.

3×20 minuter

En match pågår 3×20 minuter med en paus emellan på tio minuter vardera. Vid varje paus byter lagen planhalva och om matchen skulle bli oavgjord så förlängs denna. Om den inte blir avgjord under förlängningen så förlängs den med fem straffar per lag. Innebandy spelas på en plan som är det normala för hallar i Sverige men med en sarg runtomkring. Bollen får inte komma för långt upp i luften och i jämförelse med hockey får inga tacklingar förekomma utom lätt axel mot axel. Följs inte dessa regler kan det, precis som i alla sporter, bli tal om utvisning som antingen är 2 minuter eller 5 minuter lång beroende på hur pass allvarlig händelse som skett på planen.

Hoppas du blev något klokare om alla regler som finns i innebandy och ha kul på planen!