Menu

Innebandyns historia

Innebandyns historia börjar i Nordamerika, där sporten först spelades som en slags träning för bandyspelare när de inte kunde vara på is. Det var också i denna lekfulla träningsform som sporten först utövades i Sverige, på 1960-talet. Från 1970-talet och framåt har innebandyn också varit ett vanligt inslag i svensk skolidrott. Även om sporten har sitt ursprung i Nordamerika, var det dock i Sverige som innebandy etablerades som officiell sport, i samband med att den första innebandyklubben i landet bildades år 1979: Sala IBK.

1280px-Floorball,_Vaxholms_IBF_vs_Salems_IFDe första svenska riksmästerskapen hölls redan året därefter, då 18 lag deltog, och år 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet, det första nationsförbundet någonsin för innebandy.

Sverige har idag en stark ställning i sporten, och vann både den första landskampen (mot Finland) och den första VM-finalen (också mot Finland) i sporten. Sammanlagt finns ungefär 940 klubbar med 126 000 spelare i Sverige. Med alla dessa aktiva spelare i landet är det viktigt att de anläggningar där det anordnas innebandymatcher håller hög standard och har alla nödvändiga faciliteter när det gäller exempelvis duschar och omklädningsrum. Om så inte är fallet i din innebandyhall, och du skulle vilja ändra på det, kan det vara en bra idé att gå in på Buildor.se, där du bland annat kan hitta en duschkabin som passar i ert omklädningsrum.