Menu

Vad är innebandy?  

Innebandy är en mycket populär lagsport som spelas inomhus. Matcherna spelas av två lag som möter varandra och dessa har vardera fem stycken utespelare samt en målvakt. Målet i bandy är något mindre än det som finns i ishockey och de utespelare som är på planen byts ut under matchens gång. Detta system liknar det som finns i ishockey för att få spelarna på planen. Sporten är Sveriges tredje största lagsport men det är även den sport som sett till spelare och aktivitet är den största sporten i Sverige. Detta är en sport som många deltar i, och det är vanligt att kompisgäng till exempel bildar lag i innebandy och tränar tillsammans varje vecka.

 

Innebandyn kom till Sverige under 1960-talet och man använde det från början som en mycket lekfull träningsvariant för de spelare som spelade Ice Hockey golie in actionbandy. Man använde det även som en del av skolidrotten under 1970-talet. Sveriges första innebandyklubb var Sala IBK som grundades 1979 och finns kvar än idag. Under 1980 spelades det första riksmästerskapet i innebandy. Detta mästerskap anordnades i Västerås. Hela 18 stycken lag ställde upp och deltog i evenemanget som också TV-sändes, vilket visar på att det var en stor händelse inom den svenska sporten. En av fördelarna med att spela innebandy är att det är en relativt billig sport att utöva. Utespelarna behöver i stort sett inte mer än en klubba och en boll för att kunna spela. Innebandyklubbor är vanligtvis mellan 85 till 105 centimeter långa.

 

Det finns både raka klubbor och klubbor som har en så kallad kurva. Målvakten i innebandy har desto mer skydd på sig. Vanligtvis bär en målvakt i innebandy långärmad tröja, bestående byxa, hjälm, knäskydd, bärs och magplatta. Det är även vanligt att målvakten i innebandy bär tunna handskar för att göra det enklare att greppa bollen. Målvakten får inte ha någon utrustning som är avsedd att täcka målet, utan det gäller att förlita sig på sin teknik som målvakt. Du kan gå in på wikipedia för att läsa mer om innebandy och dess otroligt långa historia i sällskap av de svenska lagsporterna.